Bir Yaz Gecesi Rüyası



Bir Yaz Gecesi Rüyası


Yazar: William Shakespeare
Sayfa Sayısı: 95
Çevirmen: Özdemir Nutku


Yorumlar:
            Shakespear'le ilk bu kitabıyla tanıştım. Kendine özgü dili beni çok etkiledi. Kitap çok eğlenceliydi. Tek problem kitapta çok ismin olması ve isimlerin de çok karışık olmasıydı. Kitabın başında içinde geçen isimler ve kim oldukları ne iş yaptıkları kısaca verilmişti. Sık sık başa dönüp şimdi bu kimdi sorusunu sormam gerekti. Bu biraz yorucuydu ama bence değer. Güzel bir eser.
Aşk ve evlilik kavramları üzerine ya da daha doğrusu bu kavramların kargaşası üzerine yazılmış bir komedya. William Shakespeare'in bu eseri birçok kez sinemaya uyarlanmış olsa da okuyarak çok daha fazla haz alacağınıza inanıyorum. [1]





  (3.93)  [2]



William Shakespeare

William Sheakespeare, aslen Snitterfield'lı olan belediye meclisi üyesi ve başarılı bir deri eşya tüccarı John Shakespeare ve varlıklı toprak sahibi bir çiftçinin kızı Mary Arden'ın oğluydu. Stratford-upon-Avon'da doğdu ve burada 26 Nisan 1564'te vaftiz edildi. Dünyanın seçkin tiyatro yazarı ve İngilizce'nin en büyük yazarı kabul edilen İngiliz şair ve oyun yazarı olan Shakespeare, sıklıkla İngiltere'nin ulusal şairi ve "Avon'un Ozanı" olarak anılır. Günümüze ulaşan eserleri 38 oyun, 154 sone, iki uzun öykü şiir, John Combe adında bir adam için iki kitabe, Elias James için bir kitabe, ve diğer birçok şiirinden oluşur. Oyunları bütün büyük dillere çevrildi ve diğer bütün oyun yazarlarından daha çok sergilendi.
Shakespeare Stratford-upon-Avon'da doğdu ve yetişti. 18 yaşında, Anne Hathaway ile evlendi ve üç çocuğu oldu: Susanna, ve ikizler Hamnet ile Judith. 1585 ile 1592 arası, Londra'da bir aktör, yazar ve Lord Chamberlain's Men adında bir tiyato şirketinin sahibi olarak başarılı bir kariyere başladı. Ölmeden 3 yıl önce 1613'te, 49 yaşındayken Stratford'da emekli olarak görülür. Sheakespeare'in kişisel yaşamına dair bazı kayıtlar günümüze ulaşmıştır. Fiziksel görünüşü, cinsel yönelimi, dini inançları, ve başkaları tarafından yazılıp ona atfedilen eserler olup olmadığı hakkında önemli tahminler yürütülmüştür.
Shakespeare bilinen eserlerinin çoğunu 1589 ile 1613 yıllarında üretti. İlk oyunları çoğunlukla komedi ve tarihiydi, bu türlerle 16. yüzyıl sonunda kültür ve sanatın zirvesine yükseldi. Daha sonra 1608'e kadar trajedilere yöneldi, İngilizce'nin en iyi ürünlerinden bazıları kabul edilen Hamlet, Kral Lear, Othello, ve Macbeth'i bu dönemde yazdı. Son aşamasında, dram olarak da bilinen trajikomedilerini yazdı, ve diğer oyun yazarlarıyla işbirliği yaptı.
Sheakespeare yaşadığı zamanda saygın bir şair ve oyun yazarıydı, ama ünü 19. yüzyıla kadar günümüzdeki yüksekliğine erişmedi. [3]
 


Bir Yaz Gecesi Rüyası

Beni Shakespeare’le tanıştıran gayet güzel ve komik bir eser oldu benim için Bir Yaz Gecesi Rüyası. Hikaye tam olarak oynanmak için yazılmış senaryo formatında. Kitapta genel olarak aşk ve evlilik temalarına yr verilmiş ve fantastik yaratıklarla kitap daha ilginç hâle getirilmiş. Gayet sade ve akıcı bir dil kullanılmış kitabın tümünde. Genel olarak dört çiftin ilişkisi (Theseus-Hippolyta, Lysander-Hermia, Demetrius-Helena ve Oberon-Titania)  etrafında kurulan hikayede Lysander ve Demetrius ilk başta Hermiaya sonra Helena’ya aşık olurlar ve Lysander sonra tekrar Hermia’ya aşık olur ve tüm çiftler kitabın sonunda mutlu olur.    
Kitabın tamamına yayılmış bir uyumlu konuşma olayı vardır. Çeviri olmasına rağmen dizelerde bir ahenk hissetmemek mümkün değil. Hangi eser olursa olsun asıl dilinden okumak daha iyidir ama bu kitabı asıl dilinden okursanız çok çok daha iyi olacağını tahmin ediyorum. Çünkü büyük bir söz ustasından beklendiği gibi eser birçok söz oyunu, hece ölçüsü ve kendi diline mahsus şeyler içeriyor.
Kitabın içeriğinden biraz daha bahsedecek olursak Theseus bir Atina düküdür ve zaferle döndüğü Amazon’un kraliçesi olan Hippolyta’yı da beraberinde Atina’ya getirir ve onunla kitabın sonunda evlenir. Ayrıca kitabın başında Lysander da Demetrius da Hermia’ya aşıktır. Hermia Lysander’ı Helena da Demetrius’u sevmektedir. Fakat Demetrius’un gözü Hermia’dan başkasını görmemektedir. Bu aşk çıkmazını gören Oberon, Demetrius’un gözüne Helena’ya aşık olsun diye Cupid’in nihai aşk okuyla vurulan menekşenin özünü damlattırır. Fakat beklenmedik karışıklıklar olur ve Oberon’un yardımcısı Demetrius’u tanımadığı için özü Lysander’a damlatır ve böylece Lysander Helena’ya aşık olur. Sonra Oberon’un kimin kim olduğunu netleştirmesiyle öz Demetrius’a da damlatılır ve her ikisi de Helena’ya aşık olur. Sonra gecenin çökmesiyle Lysander’a bakireler tanrıçasının goncasının özü damlatılır ve üzerindeki aşk büyüsü kalkar ve tüm yaşananlar aşıkların beyninde garip bir rüya benzeri olay olarak yer edinir. Böylece her şey tatlıya bağlanır ve Theseus’la Hippolyta’nın düğününde onlar da evlenir ve mutlu bir sonla kitap sona erer. Kitap boyunca 4 gün anlatılmasına rağmen kitabın akıcılığı size zaman kavramını unutturacaktır.
Ayrıca kitabın bir de tiyatro içindeki tiyatro bölümü vardır ve tüm olayların yer aldığı sarayın yanındaki koruda prova yapmaya gelen zanaatkârlarımızın başına gelmedik kalmaz. Birçok olaydan biri de periler kralı ve kraliçesinin bir çocuk yüzünden olan kırgınlıklarıdır. Periler kralı olan Oberon sihirli menekşenin özünden kraliçenin gözüne de damlatır ve onu prova yapmaya gelen zanaatkârlardan birine aşık eder. Fakat zanaatkârlarımızdan olan Bottom’un kafası Oberon’un yardımcısı Puck tarafından eşek kafasına çevrilmiştir ve kraliçe bu yaratığa aşık olur. Ona olan aşkından körken Oberon’un ondan istediği çocuğu ona farkında olmadan verir ve kral istediğini elde edince Diana’nın goncasının özüyle Lysander’a yaptığı gibi kraliçenin üstündeki tılsımı da kaldırttırır ve barışıp eski hallerine dönerler. Sonra üç ölümlü çiftin düğünlerinde onları kutsar ve hikayeyi bitirirler.


Kaynakça


1) http://www.kitapyurdu.com/kitap/default.asp?id=454411&sa=130215075
2) http://www.goodreads.com/book/show/1622.A_Midsummer_Night_s_Dream
3) http://tr.wikipedia.org/wiki/William_Shakespeare (kısaltılarak alınmıştır)
4) http://www.nezih.com.tr/Content/media/ProductImg/Large/634799932402578516.jpg

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder